31.3.15

Luontolavoilla ja lintutorneilla




Yyterin Lietteet

Porin merenrannat ovat maankuuluja rikkaasta linnustostaan. Varsinkin näin kevään kynnyksellä alkaa lintujen muuttoa seuraavia lintuharrastajia parveilla jokisuistossa ja lietteiden tuntumassa.
Lietteiksi kutsutaan Yyterin ja Riitasaranlahden välistä matalaa rantavyöhykettä, joka paljastuu vedenpinnan laskiessa noin  -15 ja -20 sentin lukemiin.
Muuttavat kahlaajalinnut pysähtyvät "lietteille" muuttomatkallaan. Myös pesiviä lintulajeja on alueella. Olisikohan ollut etelänsuosirri, joka on erityisen harvinainen tapaus, mutta havaittavissa juuri tällä alueella.
Lietteiden läpi kulkee luontoreitti, joka alkaa Preiviikin vanhan koulun tuntumasta ja päättyy Yyterin santojen pohjoispuolelle, Herrainpäiville.
Erilaisia lintutorneja ja luontolavoja on rakennettu reitin varrelle useita. Myös Pihlavanlahden puolella Yytrinniemeä on muutama.

En harrasta varsinaista lintukuvausta enkä paljoa luontokuvaustakaan, maisema- ja luontoinfrastruktuurikuvausta lukuunottamatta. Lintujen tuntemukseni on hatara, mutta olen niistä siitä huolimatta kinnostunut.

Kävin edellisviikolla: 17.3.  ensimmäisen kerran lietteiden tornilla, kuivan maan puolelta. melonut olen sen ohi jokusen kerran kajakilla. Paikka on hieno: Suosittelen retkikohteeksi muillekin kuin bongareille.

Huhtalan parkkipaikalta lähtee tie ja pitkostettu polku Lietteiden tornille. Huhtalan itsensä tornille, ja langouran lavalle, jotka ovat aivan parkkipaikan tuntumassa, pääsee myös pyörätuolilla.




Langoura

Esteetön paskahuusi Langourassa












Lietteiden lava



Printtiinkin päässyt kuvakokeilu



105 milliä ei ole lintukuvaukseen riittävä polttoväli. Mutta käpytikka kuitenkin






Ooviikkiin  29 . 3 .  2015
- ensimmäistä kertaa sielläkin

Luontoreitin alkupiste: Parkkipaikka Preiviikin vanhan koulun tuntumassa














ooviikin lintutorni, Preiviikinlahden etelärannalla






Ooviikin tornista





Lähdettyäni Preiviikistä, poikkesin vielä Makholman kalarannan maisemaa katsomassa. Täällä olen käynyt jo useamman kerran. Paikka on saanut nimekseen myös "Rupuranta"











Paluumatkalla kaupunkiin, pysähdyin Preiviikin kylän kohdalla. Kuvasin vielä liikennemerkin joka on askarruttanut monia. Finlexixtä löytyy loput, ja kukin tulkitkoon omalla tavallaan ja toimikoon oikeuskäsityksensä mukaan.




Porissa: Maaliskuun viimeisenä päivänä, 31.3.2015.
Neljä päivää ennen siirtymistäni kokonaan
vapaaksi valokuvaajaksi ja kuvan tekijäksi.


_________________________





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...